De Film

De Vliegende Hond
Regie: Johannes Hogebrink
Documentaire, 75 min.

De Vliegende Hond is een documentaire over ‘s wereld eerste vliegende hond. Het is een magisch realistische film over een gecreëerde werkelijkheid. ‘Het waarmaken van je dromen’ is waar deze film over gaat.
Zelfs de meest doorgewinterde kijker zal zich gedurende de hele film in verwondering en ongeloof afvragen of de hond écht zal leren vliegen! Hiertoe worden af en toe fictieve stijl elementen ingezet om te spelen met het realisme-gehalte. Een omgekeerde mockumentary; een fictiefilm, die uiteindelijk ècht blijkt te zijn!

Het verhaal

Johannes is een berooide kunstenaar met een droom. Zijn pratende hond “Chayka” heeft hoogtevrees, maar hij wilt hem graag van zijn angsten afhelpen door hem te leren vliegen. Langzaam neemt zijn droomproject zulke absurde proporties aan dat zelfs Chayka hem voor gek verklaart en vertrekt, met desastreuze gevolgen. Het blijkt een letterlijke ‘wake-up call’ voor Johannes, die nieuwe zin vindt in de realiteit. Toch blijft hij de droom najagen. Waarom, terwijl hij weet dat het hem misschien nooit zal lukken..?

Waar gaat het écht over?

Het waarmaken van dromen inspireert altijd. Maar het gaat ook over de onvoorwaardelijke vriendschap tussen mens en dier. Het gaat over je overgeven aan de elementen, over in het diepe springen. Maar tegen welke prijs, waar ligt de grens..? De film wordt bevolkt door bevlogen pioniers die misschien wel minder worstelen met hun onmogelijke plan, dan met de dagelijkse realiteit.

Inspiratie

De oorsprong van dit idee komt uit mijn jeugd. Ik bouwde eindeloos vliegers en rende daarmee door de weilanden. Deltavliegen was van kinds af aan mijn grootste wens, en op mijn 18e haalde ik mijn eerste brevet in de duinen van de maasvlakte. In de zomer van 2007 begon ik in een vervolg cursus in Zuid Frankrijk met vliegen vanaf de bergen. Nog steeds bouw ik in mijn vrije tijd wel eens vliegtuigjes. De vliegwens laat me nooit meer los, en in het tweede jaar van de filmacademie maakte ik daar een korte documentaire over, “De Vliegfilm”, die ik beschouw als één van mijn leukste studieprojecten. Op een dag ontstond het idee om een keer een hond te leren deltavliegen. Dat moest dan natuurlijk wel gefilmd worden. Toen ik me bedacht dat die film gezien zou moeten worden om te worden geloofd, en hoe dat een statement kon maken over skeptisisme jegens dromen, ben ik meteen begonnen met het filmplan.

“De Vliegfilm”, een genre-mix tussen docu, fictie en making-of