Hoe?

Er wordt een speciale deltavlieger gebouwd voor de hond. Een deltavlieger is een vrij simpele, makkelijk bestuurbare, langzaam en stabiel vliegende vleugel. Gedurende een aantal maanden wordt hiermee getrained in de Alpenweiden van Oostenrijk, onder professionele begeleiding. Het hele proces zal ongescript worden gefilmd. Met verschillende oefeningen zal de hond al naar gelang zijn vorderingen steeds meer een beetje worden ‘losgelaten’.

Vleugel Constructie:

De deltavleugel is in principe niets nieuws, maar omdat de hond ermee zal moeten kunnen lopen, zowel als er in hangen tijdens de vlucht, moet een speciaal onderstel worden ontworpen. Ook worden mogelijkheden voor camera-montage meegenomen in de constructie.

 

Leswijze

Om de vleugel te kunnen controleren zal de hond moeten leren te sturen met zijn gewicht. Een deltavleugel vliegt heel intuitief, en de vleugel heeft een groot zelfstabiliserend vermogen. Het onderstel zal dusdanig worden geconstrueerd dat de hond van nature zichzelf in evenwicht houdt. Wanneer de vleugel overhelt naar één kant, zal de hond zelf gaan tegenhangen, waardoor de vleugel recht trekt. Zo zal de hond al doende leren hoe de vleugel reageert op bewegingen, en met verloop van tijd ook zelf bewuste stuur keuzes kunnen maken. Om de hond deze tijd te gunnen, zullen we vaak oefenen door kleine stukjes te ‘vliegeren’. Gezekerd via kabels door twee begeleiders kan de vleugel met de hond een paar meter de lucht in worden getrokken, om vervolgens gecontroleerd naar beneden te laten zweven. Mogelijkerwijs bouwen we een kleine kabelbaan waarmee de hond kan wennen aan het gevoel van hangend in een harnas loskomen van de grond en weer veilig neerkomen. Het is de bedoeling dat de hond dit als leuk spel gaat beschouwen, wat valt te bereiken met het systematisch uitdelen van beloningen. Zo wordt het mogelijk om dit dagelijks en de hele dag door te doen. Na verloop van tijd zal de hond steeds meer vertrouwd raken met de deltavleugel en op een gegeven moment zelfstandig te kunnen vliegen.